Tech Blog‎ > ‎

Gimp kuvankäsittelyn perustoimintoja

lähettänyt Jukka Niiranen 8.11.2011 klo 1.35   [ 8.11.2011 klo 1.39 päivitetty ]
Törmään toisinaan työtehtävieni yhteydessä tilanteisiin, joissa ihmiset joiden normaaleihin tehtäviin kuvien käsittely ei kuulu, joutuvat kaikesta huolimatta tekemään pientä kuvankäsittelyä. Yleisimmin tähän törmätään PK-yritysten verkkosivujen ylläpidon yhteydessä. Tämän johdosta olen koonnut tälle sivuille joitakin GIMP-kuvankäsittelyohjelman käytön perusohjeita.

GIMP -kuvankäsittelyohjelma

Gimp 2_6 latauskuva rajattuna
GIMP on erinomainen työkalu kuvankäsittelyyn, joskin ohjelmiston käyttölogiikka pohjautuu osittain ammattilaistyökalujen tapaan toimia, mikä voi vasta-alkajalle joskus tuottaa haasteita. GIMPin peruskäytön opettelu on kuitenkin ehdottoman kannattavaa ja palkitsevaa! Verkkojulkaisemisen ohella GIMPin osaamisesta on hyötyä omien valokuvien käsittelyssä. GIMP on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joten se on maksuton myös yrityskäytössä. Ohjelmiston voi ladata kaikkiin työpöytäkäyttöjärjestelmiin (Linux, Mac, Windows ) osoitteesta http://www.gimp.org/

Muita vaihtoehtoja kuvien käsittelyyn

Verkosta löytyy paljon selaimessa käytettäviä kuvankäsittelypalveluita, jotka tarjoavat myös erittäin hyviä vaihtoehtoja omalle koneelle asennettaville ohjelmille. Kannattaa ehdottomasti tutustua ainakin näihin:
http://pixlr.com/
http://www.picnik.com/
http://www.sumopaint.com/

Kuvan koon muuttaminen

Aivan ensimmäiseksi kannattaa muistaa, että kuvaa ei yleensä kannata käydä suurentamaan, koska silloin kuvan laatu kärsii nopeasti. Kuva koostuu kuvapisteistä ja suurennettaessa näitä kuvapisteitä tarvittaisiin enemmän kuin niitä on olemassa - ja tunnetusti ”tyhjästä on paha nyhjästä”. Toki suurentaminenkin jossakin mitassa on mahdollista, jos kyse on vain pienestä suurentamisesta ja/tai kuvan loppukäytössä tuhruisuus ei ole vaarallista.

Tee näin:
 1. Valitse ”Image” -valikosta kohta ”Scale Image” (sininen nuoli alla olevassa kuvassa)
 2. Uusi ”Scale Image” -ikkuna aukeaa.
 3. ”Scale Image” -ikkunasta löydät kohdan ”Image Size” (punainen soikio kuvassa)
 4. Syötä haluamasi kuvan koko; leveys tai korkeus. Oletuksen GIMP estää kuvan muodon vääristymisen, eli kuvan leveyden muutos muuttaa myös kuvan korkeutta ja päinvastoin. Jos kuitenkin haluat että kuvan muoto saa vääristyä, voit avata korkeuden ja leveyden välisen linkityksen napsauttamalla kuvassa pinkin nuolen osoittaman ketjukuvakkeen auki. Sen jälkeen voit vapaasti määrittää kuvalle korkeuden ja leveyden.
 5. Napsauta lopuksi ”Scale”-painiketta.
Kuvan koon muuttaminen GIMPissä
Kuva: Kuvan koon muuttaminen GIMP:issä. Napsauttamalla saat kuvan suuremmaksi.

Kuvan taustan eli kanvaasin koon kasvattaminen

 1. Valitse ”Image” -valikosta kohta ”Canvas Size” (katso nuoli alla olevassa kuvassa)
 2. Uusi ”Set Image Canvas Size” -ikkuna aukeaa.
 3. Ikkunan yläosasta löydät kohdan ”Canvas Size”, johon voit määritellä joko kanvaasin leveyden tai korkeuden. (katso nuoli alla olevassa kuvassa) Oletuksena GIMP yrittää pitää kuvan muodon entisellään, eli kanvaasin leveyden muutos muuttaa myös kanvaasin korkeutta samassa suhteessa. Jos haluat muuttaa kanvaasin muotoa, napsauta leveys ja korkeus kenttien vieressä oleva ketjukuvake auki. Sen jälkeen voit vapaasti määritellä kanvaasin korkeuden ja leveyden.
 4. ”Centre”-painikkella (katso nuoli alla olevassa kuvassa) voit halutessasi sijoittaa alkuperäisen kuvan kanvaasin keskelle.
 5. Lopuksi napsauta ”Resize”-painiketta. (katso nuoli alla olevassa kuvassa)
Kanvaasin koon muuttaminen GIMPissä
Kuva: Kanvaasin koon muuttaminen GIMP:ssä. Napsauttamalla saat kuvan suuremmaksi.

Jos määrittelit kanvaasin koon suuremmaksi kuin alkuperäinen kuva oli, näet nyt kuvan ympärillä läpinäkyvän alueen. (turkoosi nuoli ensimmäisessä alla olevassa kuvassa) Läpinäkyvä alue on nyt kuvan taustaa. Saat muutettua sen värilliseksi näin:
 1. Valitse ”Image”-valikosta ”Flatten Image”-toiminto (punainen nuoli ensimmäisessä kuvassa)
 2. Kuva litistetään ja taustan väriksi tulee taustaväriksi valitsemasi väri. (sininen nuoli ensimmäisessä kuvassa) Katso taustavärin vaihtaminen omasta kappaleestaan. (kuvan litistämisen vaikutuksen näet toisesta alla olevasta kuvasta)
Kuvan litistäminen GIMPissä
Kuva: Kuvan litistäminen GIMP:ssä. Napsauttamalla saat kuvan suuremmaksi.

Kuvan litistämisen vaikutus GIMPissä
Kuva: Kuvan litistämisen vaikutus GIMP:ssä. Napsauttamalla saat kuvan suuremmaksi.

Kuvan rajaaminen

Kuvaa voi rajata nopeasti rajaustyökalulla. (vihreä nuoli alla olevassa kuvassa)
 1. Napsauta työkalu päälle ja vedä haluamasi rajaus kuvaan.
 2. Kun tämän jälkeen napsautat hiirellä rajaamaasi aluetta astuu rajaus voimaan.
Jos haluat rajata kuvasta jonkun tietyn muotoisen alueen voi ennen rajausta rastittaa kohdan ”Fixed Aspect Ratio” rajaustyökalun valinnoista. (turkoosi nuoli alla olevassa kuvassa) Kun nyt vielä määrität kuvasuhteen alla olevaan kenttään ja valitset pysty / vaaka kuvakkeen, pystyt nopeasti rajaamaan kuvasta haluamasi muotoisen alueen. (punainen soikio alla olevassa kuvassa)

Kuvan rajaaminen GIMPissä
Kuva: Kuvan rajaaminen GIMP:ssä. Napsauttamalla saat kuvan suuremmaksi.

Piirto- tai täyttövärin määritteleminen

GIMPin työkalulaatikossa näet kaksi värillistä laatikkoa. (alla olevassa kuvassa näihin osoittaa punainen ja turkoosi nuoli) Kuvassa punaisen nuolen osoittama värilaatikko on etualan väri, jota käytetään piirrettäessä tai täytettäessä. Turkoosin värinen nuoli puolestaan osoittaa taustaväriä, joka tulee näkyviin esimerkiksi leikattaessa kuvasta alue pois. Nämä värit voidaan vaihtaa nopeasti keskenään napsauttamalla vihreän nuolen osoittamaa nuolikuvaketta.

Etu- tai taustaväriä voit muuttaa näin:

 1. Napsauta sen värin laatikkoa, minkä haluat vaihtaa. Siis etu- tai taustavärin, kuvan punaisen tai turkoosin nuolenosoittamaa laatikkoa.
 2. Uusi ”Change Foreground Colour” (tai ”Change Background Colour”) -ikkuna aukeaa.
 3. Määrittele uusi väri antamalla RGB väriarvon numerot niille varattuihin kenttiin. (kuvassa sininen soikio)
 4. Tai valitse väri vapaasti ikkunan vasemman reunan väripaletista.
 5. Napsauta lopuksi OK.

Värien määritteleminen GIMPissä
Kuva: Värien määritteleminen GIMP:ssä. Napsauttamalla saat kuvan suuremmaksi.Comments