Tech Blog‎ > ‎

Kaapeli-tv-kanavien uudelleen järjestely Sony Bravia -televisioissa

lähettänyt Jukka Niiranen 8.4.2012 klo 5.24   [ 8.4.2012 klo 5.34 päivitetty ]

Sony Bravia NX
Yhä useammin ja useammin tuntuu siltä, että digitaalisten laitteiden valmistajat, sisältö- ja kaapelioperaattorit sekä erityisesti sisällön tuottajat lähtevät toteutuksissaan ensisijaisesti siitä, että järjestelmien käyttäminen tehdään mahdollisimman ei-asiakaslähtöiseksi. Viimeimmäksi törmäsin tähän ongelmaan Sony Bravia -television kanssa, jossa kaapeli-tv-kanavien järjestäminen käyttäjän halumaan järjestykseen on tietoisesti estetty!

Tällä kertaa tämä temppu on vielä tehty erityisesti juuri suomalaisten television katsojien kiusaksi! Toisin sanoen syyllistä täytynee lähteä etsimään joko tekijänoikeusjärjestöistä tai kaapeli-tv-yhtiöistä, mutta ainakaan minä en keksi yhtään syytä miksi tämä hölmöily hyödyttäisi ketään.

Kuva 1 (oikealla): Sony Bravia.

Hyvä puoli asiassa on tietysti se, että koska ongelma koskee vain Suomea, on sen kiertäminenkin helppoa. Käytännössä kaapeli-tv-kanavien järjestelyn estosta pääsee eroon valitsemalla tv:n asennuksen yhteydessä käyttömaaksi ilmeisesti minkä tahansa muun maan paitsi Suomen.

Itse kokeilin mm. seuraavia yhdistelmiä:

 • Kieli "suomi", maa "Suomi": kanavien uudelleen järjestely on estetty
 • Kieli "englanti", maa "Suomi": kanavien uudelleen järjestely on estetty
 • Kieli "suomi, maa "Great Britain": kanavien uudelleen järjestely on sallittu, mutta kanavat järjestyvät erittäin hassusti asennuksessa
 • Kieli "suomi", maa "Eesti": kanavien uudelleen järjestely on sallittu, tilanne sama kuin Iso-Britannia -asetuksella
 • Kieli "suomi", maa "Danmark": kanavien uudelleen järjestely on sallittu ja kanavat järjestyvät jo automaattiasennuksessa kohtuullisen hyvin

Näin ollen päädyin suosittelemaan Sony Bravia (ainakin NX-sarja) -televisioiden asentamista käyttöön Suomessa asetuksilla: kieli "suomi", maa "Danmark". Seuraavassa askel askeleelta ohjeet.


Sony Bravia kieltäytyy järjestämästä kaapeli-tv-kanavia suomeksi. Kuva 2: Digitaaliohjelmien jaottelu. Sony Bravia kieltäytyy järjestämästä kaapeli-tv-kanavia käyttäjän haluamaan järjestykseen. Asetukset; maa "Suomi", kieli "suomi".
Sony Bravia kieltäytyy järjestämästä kaapeli-tv-kanavia englanniksi. Kuva 3: Digital Programme Sorting. Sony Bravia kieltäytyy järjestämästä kaapeli-tv-kanavia käyttäjän haluamaan järjestykseen. Asetukset; maa "Suomi", kieli "englanti".

Sony Bravia NX-sarjan asetusten muutokset

Nämä ohjeet on tehty oletuksella, että laite on jo kertaalleen asennettu esim. asetuksilla kieli: "Suomi", maa: "Suomi".

 • Paina kaukosäätimen "Home" -painiketta
 • Valitse työkalupakki -kuvake
 • Valitse "Järjestelmäasetukset"
 • Valitse "Autom.asennus"
 • Valitse "Kyllä" (Aloitetaanko autom.asennus?)
 • Valitse kieli "Suomi"
 • Valitse maa "Danmark"
 • Noudata normaalia asennusta ja ruudun ohjeita
 • Kun olet valinnut, että asennetaan kaapeli-tv-kanavat, tulee näkyviin uusi valikko, jossa on tarjolla tanskalaisia kaapeli-tv-operaattoreita. Valitse "Muuta" ja seuraavalta sivulta "Aloita".
 • Tämän jälkeen asennus menee läpi normaalisti, ainoana erona kieli "Suomi", maa "Suomi" -asennukseen on se, että asennus käy läpi myös analogiset taajuudet, joista Suomessa ei luonnollisestikaan enää löydy kanavia.
 • Kun analogiset taajuudet on käyty läpi, pääsee asennuksesta pois painelemalla kaukosäätimen "Home" -painiketta.

Nyt kanavien järjestely toimii kuten pitääkin.


Valitse operaattori -näyttö.
Kuva 4:
Älä valitse mitään tarjotuista tanskalais-operaattoreista, vaan valitse "Muuta".

Aloita viritys.
Kuva 5:
Muuta sivulta ei tarvitse muuttaa mitään asetuksia, valitset vain "Aloita".


Kaapeli-tv-kanavien järjestely

 • Paina kaukosäätimen "Home" -painiketta
 • Valitse työkalupakki -kuvake
 • Valitse "Digi-tv-asetukset" -kohta
 • Valitse "Digitaaliohjelmien jaottelu"
 • Kanavia saa nyt vapaasti lajitella kaukosäätimen joystick-ohjaimella:
  • napsauta siirrettävää kanavaa kaukosäätimen valintapainikkeella (Kuva 7, vihreä nuoli)
  • valitse paikka minne kanava siirretään kaukosäätimen ylös/alas-painikkeilla (Kuva 7, keltaiset nuolet)
  • lopuksi napsauta uudelleen valintapainiketta ja kanava ankkuroituu oikealle paikalleen. (Kuva 7, vihreä nuoli)
Uudelleen järjestellyt kanavat saavat myös oikeat kanavanumerot.
Kuva 6:
Nyt myös kaapeli-tv-kanavien järjestely on mahdollista.

Kanavien järjestelyssä tarvittavat kaukosäätimen painikkeet.
Kuva 7:
Kanavien järjestelyssä tarvittavat kaukosäätimen painikkeet.


Muutoksella saavutettavat edut

 + Kanavat saa siihen järjestykseen kuin katsoja ne haluaa.

 + Uudelleen järjestellyt kanavat saavat oikeasti uuden kanavapaikan numeron, siis viidenneksi siirretty kanava todellakin saa numeron 005 ja löytyy jatkossa kaukosäätimen painikkeen "5" takaa.

 + Prog +/- painike toimii oikeasti ja eikä esim. ilmaiskanavien seassa olevat maksukanavat häiritse television katselua.

 + Kanavaluettelon loppupäähän satunnaisesti sijoitetut HD -kanavat ovat helpommin käytettävissä, esim. ohjelmapaikalla "5" eikä "201".

Muutoksen haitat

 - Maa-asetuksen muuttuessa myös laitteen aikavyöhyke muuttuu. Tämä on helppoa korjata takaisin oikeaksi (GMT+2), menemällä Home-painikkeen takaa työkalupakin kuvakkeeseen, sieltä "Järjestelmäasetukset"-kohtaan ja edelleen kohtaan "Kello/ajastimet".


Sony ja Sony Center

Veikeintä asiassa on, että Sonyn oman jälleenmyyntiketjun "Sony Centerin", myyjä ei osannut varoittaa tästä ongelmasta vaikka ostotilanteessa erikseen tiedustelin kaapeli-tv-kanavien järjestelyn toimivuudesta. Sonyn laitteelle laatima käyttöohjekirja on puolestaan laitteen jalustan kiinnittämisen jälkeen käytännössä hyödytön, se ei kerro itse laitteen käyttämisestä mitään. Bravia -televisio kyllä tarjoaa laitteen ruudulta luettavan i-Manual -käyttöohjekirjan, mutta se tarjoaa ratkaisuja vain erittäin yksinkertaisiin ylätason ongelmiin, joista keskinkertainenkin käyttäjä varmasti selviytyy ilman ohjeita. I-Manual on periaatteessa hyvä idea, mutta sen sisällön määrään olisi syytä panostaa merkittävästi enemmän kuin Sony on vaivautunut ja i-Manualin ao. ohjesivulle tulisi ehdottomasti päästä suoraan laitteen asetussivuilta, silloin kun ongelma on "päällä". Erityismaininnan antaisin vielä Bravia-television suuresta käännösvirheiden määrästä, joita esiintyy niin valikoissa kuin i-Manual ohjeissakin. Ilmeisesti suomentajalle ei ole annettu juuri vihjeitä siitä, mihin tekstit ovat loppupelissä menossa.

NX-sarjan Bravia on kaikesta mainitusta huolimatta hyvä televisio. Ominaisuuslistalta jää mielestäni puuttumaan vain tuki MKV ja WebM -videotiedostoille. Tämän lisäksi todellista lisäarvoa toisi, jos laite tallentaisi ohjelmat ulkoiselle USB-kiintolevylle Sonyn oman formaatin ja levypartitioinnin sijasta levyn juureen normaalissa MP4-muodossa. Näin tallenteet olisi näppärää napata mukaan vaikka matkalle. Ratkaisu tähän ongelmaan löytyy toki täältä: http://www.tvkaista.fi/Keywords, avainsanat: kanavien järjestely, kanavien järjestäminen, kaapelikanavien, kaapeli-tv-kanavat, kaapeli-tv kanavat, kanava, järjestäminen, kaapeli-tv, sony, bravia, KDL-40NX723, NX-sarja, digitaaliohjelmien jaottelu, Digital Programme Sorting.

Comments